Vid entré har jag kombinerat granitplattor och smågatsten till gång som leder in i trädgården både från parkeringsplatsen och från gatan.

Stenläggningens år

Stensatta eller grusade gångar är ett måste i min trädgård. De är den kontrast den grönskande lummigheten behöver för stå ut som just lummighet och inte bara en grön, oformlig massa. Ändå har det dröjt innan jag kom fram till stenläggandet. Men i år skedde det.

Stenläggning i planteringshörnet

Stenläggning i planteringshörnet

Trädgårdsåret inleddes i stort sett med att jag på prov stensatte en yta bakom garaget. Det var verkligen superkul att lägga sten! Jag hade en bestämd yta och tog de plattor som jag kunde finna. Här under ett skärmtak ska jag ha ett planteringsbord, redskap och krukor.

***

När jag hade värmt upp och fått lite kläm på tekniken gav jag mig på det riktigt stora projektet: att stensätta gången i farstuträdgården.

Trots vädjanden på sociala medier fick jag inte tag på plattor så jag köpte istället på Byggmax. De ser lite för nya ut, men det får gå.

I var ände av gången la jag de hällar som ingick i köpet när jag tog över huset. Det var monstertunga att hantera men ger en tydlighet åt gången.

 

I slutändan blev jag fasligt nöjd.

***

Det tredje stenläggningsprojektet var cykelparkeringen i farstuträdgården. Midsommaraftonen firade jag med bära hem 50x50x5-plattor från grannens entré. De är orimligt tunga och jag slet som besatt för att får dem på plats med rätt avstånd mellan varje. Sedan åkte jag på semester och lät projektet vila.

Väl hemma efter en tur till Köpenhamn och Hamburg gjorde jag klar parkeringen. Som synes fick jag ett ryck och ställde i ordning en liten tunnfontän också.

***

Kommen så långt i stenläggandet larmade Blocketappen om att någon ville sälja huggen granit. Jag hann först och gjorde tidernas fynd. Det gick i stort sett jämnt upp med det jag fick för vinylskivorna jag sålde dagen före. Har svårt att tänka mig ett bättre byte.

***

Det sista stensättningsprojektet för året var entrén. Och det fanns utmaningar …

Sugen som tusan på att får testa de fyndade granitplattorna gjorde jag det inte lätt för mig. Och det blev krångligare.

Vid entré har jag kombinerat granitplattor och smågatsten till gång som leder in i trädgården både från parkeringsplatsen och från gatan.

Det tog så klart orimligt lång tid att lägga alla dessa gatsten runt graniten men jag är rejält nöjd med resultatet.

***

Av bara farten klämde jag till med en liten stenlagd gång från farstuträdgården till trädgården. Den ska vara som en hemlig gång när häcken har växt till sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *