vattenkran

Sjövatten under ordnade former

Att ha sjövatten i trädgården är guld, inte minst under en ökensommar som denna. Men att ha kranen längst upp i ena hörnet innebär ett smärre slanghelvete och oregelbundna översvämningar.

Redan första sommaren började jag fundera på hur jag skulle göra för att få tillgång till vatten på fler ställen i trädgården, men det dröjde innan jag landade i en trädgårdsplan som jag vågade satsa på. Och först då kunde jag förbereda för vattnet.

Slangdragning

I fjol gjorde jag en uteplats framför huset och då passade jag på att lägga ner ett kabelskyddsrör från det bortre hörnet och längs med uteplatsen. När jag i våras grävde för häck och rabatt mellan uteplatsen och garaget la jag ner ytterligare rör som jag kopplade ihop med det tidigare.

Slangdragning

För några veckor sedan grävde jag ett dike från garaget upp till anslutningen för sjövatten. Jag fortsatte med kabelskyddsröret och tyckte att jag vara skitsmart. Och det kanske jag inte var. Det var ett elände att dra PEM-röret genom kabelskyddsröret och det var på håret att det alls inte gick.

Samtidigt passade jag på att lägga ner ett grövre PEM-rör som jag hade fått av en vän. Tanken är att en dag kanske dra el till växthuset i det.

Slangdragning

Intill sjövattenkranen satte jag två stolphållare och de fick sig var sin klump betong för stabilitetens skull.

Slangdragning

Så igår, under semesterns sista skälvande timmar, byggde jag en hållare för kopplingarna. Den första kranen från höger sett går ner till garaget och i förlängningen till uteplatsen. Den är ännu inte inkopplad i andra änden. Nästa kran är för vattnet till växthuset. Längst ut till vänster sitter en kran för att tappa vatten på plats. Det finns också plats att koppla in ytterligare en slang om det en dag skulle behövas.

vatten i växthuset

Det är rejält lyxigt att ha en bra vattenanslutning inne i växthuset. Tidigare fick jag antingen stänga av vattnet vid huvudkranen eller riskera översvämning. Och eftersom jag likt de allra flesta andra är ganska lat chansade jag för det mesta. Och det hände att slangarna emellanåt lossnade.

••• Uppdaterat 2 augusti •••

Eftersom det var ett elände att dra PEM-slang genom kabelskyddsröret från anslutningen till garaget fasade jag för att dra ett mellan uteplatsen och garaget – en sträcka på över 15 meter. För att få en lina i röret skaffade jag en dragfjäder på 25 meter men den fastnade drygt halvvägs. Därför grävde jag upp kopplingen mellan de två kabelskyddsrören och på det sättet kunde jag mata dragfjädern vidare och få linan på plats.

Till min stora överraskning kunde jag ganska enkelt mata in PEM-slangen och jag behövde bara dra i linan en gång, och då inte särskilt hårt. På 40 minuter var slangen på plats.

vattenkran

Först satte jag kranen vid garaget på plats. Det var en del pyssel eftersom jag också skulle koppla på vattnet vidare till uteplatsen.

vattenkran

Sedan kopplade jag in kranen vid uteplatsen. Och vips har jag vatten på fler ställen i trädgården.

Ps Lite pyssel återstår, som att måla lite och sätta fast rören med klämmor, men det tar jag någon gång i framtiden.