Kategorier
Trädgården

Rearaiden och lite lök

Så där jätteimponerad av höstens utförsäljning av träd, buskar och perenner är jag inte, men några köp har det blivit.

Första turen gav en hel drös superbilliga träjon. Jag köpte alla nio som fanns kvar och satte i häckrabatten mot garaget. Ett gäng kirgislökar fick göra dem sällskap.

Andra turen gav en stor häxal. Den står mitt i häckrabatten mot gatan nära gräsmattekanten. Tanken är att den ska välla ut i trädgården.

Tredje turen, igår, gav två korneller. En blomsterkornell ‘Rubra’ fick hamna inne bland träjonen och om den överlever – det kan vara ett gränsläge – ska också den falla ut över gräsmattan. En körsbärskornell kunde jag inte bestämma plats för så den står i övervintringslandet nu.

De här köpen har ännu en gång fått mig att reagera på denna ständiga buskbeskärning. Jag vill ofta ha uppstammade buskar så att jag kan få plats med en nivå med perenner under. Så jag börjar med klippa grenar av nyinköpen (om säsongen tillåter det) så att de ska bli hyggligt raka och enstammiga. Jag misstänker att om 20 år kommer många av mina små träd ha ganska knöliga stammar längst ner.

Slutligen passade jag på att köpa ännu fler poetnarcisser, ‘Actaea’ denna gång, och en stor påse kungsängsliljor. De hamnade i lökslänten.

En lökplanterare blev det också. Jag erkänner att jag var skeptisk på gränsen till misstrogen men eftersom den bara kostade en 50-lapp och eftersom det inte är vidare bra att göra planteringshål med spett köpte jag den. Till min förvåning fungerar den utmärkt.