Kategorier
Trädgården

Rabatt fångad i flykten

Redan från början visste jag att jag ville ha en rabatt där de döda cypresserna står. Men därifrån till att verkligen ta tag i projektet – som för all del inte kan kallas litet – kräver en startsträcka. Särskilt som det finns så mycket annat som borde göras först.

Men jag fann en ursäkt: under träden och på platsen för den i fjol uppgrävda rönnspirean var det hyfsat ogräsfritt och det vore ju dumt att låta det gro igen när jag visste vad jag ville. Som ett viloprojekt, alltså när jag hade fastnat i något annat och behövde ställtid, grävde jag fram den här rabatten. I ärlighetens namn var det inte så svårt. Jorden är mest sand och eftersom det inte var så mycket ogräs var det inte heller så mycket att rensa bort. Idag tog jag det sista.

Men det är nu den stora våndan börjar: innehållet. Det här är mitt livs första perennrabatt och den kommer att dominera trädgården. Det får alltså helst inte bli fel – i alla fall inte när det handlar om stommen. I träden ska alpklematis klättra. Mina New Dawn visade sig ju vara sjuka. I mitten ska det också finnas bergsbambu, Jumbo tänker jag mig, och Miscanthus. När det sedan kommer till de lägre växterna vacklar jag. Samtidigt intalar jag mig att just de inte brådskar. Det är stommen jag vill få på plats.

Sedan återstår en hel hög andra frågor. Som: Vad tusan använder jag som avskiljare? Och: Ska jag betala en faslig massa pengar för att lyfta dit en riktigt stor sten?

På liv och död, det är detta.