Kategorier
Trädgården

Odlingslåda på ben – den kompletta fältguiden

Ja, jag är fasligt nöjd med den här konstruktionen. Så nöjd att jag måste truga på er en beskrivning hur ni gör era egna. Men först och främst, tack till kollegan som tipsade om murartågen som finns att köpa på den där kedjan som kanske mest förknippas med bilgrejer. Det finns flera olika storlekar, men här handlar det om den som har artikelnummer 86-8810.

Tomatlåda – så gör du

Jag använde ytterpanel 21×45 mm. Vill du använda något annat blir det så klart till att räkna om måtten.

5 längsgående, 79 cm

4 ben, 35 cm

4 kortsidesreglar, 36 cm

Till det använde jag en näve 35 mm långa träskruv och några 50 mm.

Odlingslåda på ben – så gör du

Först: montera ihop långsidorna. Den övre längsgående regeln sätts på det som ska bli utsidan. Den nedre längsgående sätts på insidan.

Odlingslåda på ben – så gör du

När du har sågat virket finns det bara ett mått att hålla reda på. Det är att den nedre inre regeln ska sitta fem centimeter från benets nederkant.

Odlingslåda på ben – så gör du

Skruva ihop de två färdiga långsidorna med kortsidesreglarna. Jag placerade den övre liggande på detta vis – men det går lika bra att sätta dit den stående. Välj själv, typ.

Odlingslåda på ben – så gör du

Sätt de återstående två kortsidesreglarna under de inre längsgående reglarna. Skruva sedan fast den sista långa regeln mitt på dem. Den ska göra att murartråget inte liknar ett hängbuks­svin när det är fyllt med blöt jord.

Och apropå blöt jord, borra en massa hål i tråget och bottna med lecakulor eller liknande innan du fyller det.

Voilà! Du har en rejäl odlingslåda som inte står direkt på backen. För min del handlar det om att trallen på verandan inte ska ruttna fortare än den redan gör.

Mina tråghållare har jag strukit med röd slamfärg eftersom jag har en skvätt stående och eftersom jag har ett falurött hus.

Ps Det växer rejält i dem.