Maj 2018 – en blommig månad

Ett komma-ifatt-inlägg från maj 2018.

grävande

2 maj. Det stora grävprojektet rullar på.

pärlhyacintäng

4 maj. ”Har en pärlhyacintäng utanför huset.”

balkansippa

5 maj. Balkansippan blommar.

poetnarcisser

6 maj. Poetnarcisserna slår ut.

prunus accolade

6 maj. Samma sak med Prunus ’Accolade’.

 

dräneringsbrunn 2

7 maj. ”Nä, allt är inte körsbärsblom och vårskrik. Jag ger er: Dräneringsbrunnen!!! Jorå, jag är allt en vårdåre jag också. Men det finns en oerhörd tillfredsställelse i att se ett megaprojekt vända från bortforsling till uppbyggnad. Och just detta hände idag!”

hostor på bred front

9 maj. ”Nu kommer mina hostor på bred front!”

kungsängslilja

9 maj. ”Den stillsamma euforin när jag upptäcker en kungsängslilja i ormbunksrabatten. Någon sådan har jag inte satt där, men den passar så bra att det måste bli fler där. Många fler!”

vitsippsskog

10 maj. ”Min lilla vitsippsskog med Anemone nemorosa ’Vestal’.”

fotblad

11 maj. Fotbladen på väg upp.

vita pärlhyacinter

12 maj. ”I fjol satte jag en handfull vita pärlhyacinter under den nyköpta japanska lönnen. Nu har de kommit upp – och de ser syntetiska ut. Men, jag diggar dem!”

Fantazja

13 maj. ”I fjol våras köpte jag det polska äppelträdet ’Fantazja’ hos @stolpens_tradgard och vintras beskar jag det en smula. Inte trodde jag att detta lilla taniga ungträd skulle blomma redan i år. Nu är frågan: ska jag ta bort blommorna för att få trädet att lägga energin på tillväxt?”

Tulipa humilis var. pulchella alba coerulea oculata

13 maj. ”Istället för att vänta in det perfekta växtregistret borde jag bara se till att sno ihop det där enkla kalkylarket med växter jag köper. Någonstans finns så klart etiketten till den här lilla tulpanen, men just nu hjälper det mig inte. Just nu har jag inte en aning om vad den heter.” (Och i en kommentar fick jag svaret: Tulipa humilis var. pulchella ’alba coerulea oculata’.

ormbunke

13 maj. Och ormbunken rullar upp sig.

murarbi

14 maj. ”Mitt dåraktiga grävprojekt uppskattas av murarbina. De förser sig av den uppgrävda leran; det riktigt svärmar runt mig när jag jobbar där. Men snart är leran borta och jag klurar på ett sätt att servera dem lera på ett fat. Rapport kommer!”

pionrot

14 maj. ”En pionrot jag grävde av för tre veckor sedan ser ut så här nu. Det finns inget annat att göra än att gräva ner den och se om den tar sig.”

poetnarcisser

14 maj. ”Och så doftar min trädgård som en bättre flygplats.”

förgätmigej

15 maj. ”Eftersom jag började på noll (eller snarare minus) är stora delar av min lilla trädgård ännu en ödetorpsliknande röra. Men också en sådan kan ha sin skönhet!”

pärlhyacint

liljekonvalj

poetnarciss

syren

15 maj. ”Detta är trädgårdsdofternas perfekta storm! Här blommar nu samtidigt: poetnarcisser, syren, liljekonvalj, hägg, äppelträd och pärlhyacint. Blir nästan yr av dofterna.”

magnolia goldstar

16 maj. ”I fjol köpte jag en stor Magnolia ’Gold Star’ på @stolpens_tradgard och tänkte att tids nog blommar den väl. Men den levererar redan. Och vilken leverans! Jag är kär!”

17 maj. ”Min Hosta ’Zoundz’ tycks trivas betydligt bättre med lite distans till sniglarna. 💚 på det!”

häxal

18 maj. ”Häxalen har slagit ut och lägger sitt till den här vårens doftkakafoni.”

Trillium

19 maj. ”Inte sällan händer det att jag köper en liten planta och petar ner i en rabatt med den uttalade planen att jag ska glömma bort den och några år senare överraskas av en stor, delbar rugge. Som den här namnlösa Trillium som jag förbarmade mig över när jag fann den halvvissen på en reahylla. Men just denna överraskade mig redan säsongen efter med att blomma. Jag tackar och tar emot!”

ipheion

˝För flera år sedan, jag tror att det var 2014, satte jag lökar i en rabatt. Sedan dess har jag tittat på bladen och hunnit glömma vad det var. Så plötsligt: en blomma!
Någon som vet vad det är?
(Den har smala, gräsliknande blad och blomman är kanske 2,5 cm i diameter.)”
Och i kommentarerna kom svaret: Ipheion.

murgröna

21 maj. ”Mitt barndomshem såldes för två år sedan och är borta ur mitt liv. Men inte helt. I min trädgård har jag några plantor därifrån. Murgrönan är en av dem. När jag var barn täckte den en stor del av det tidigare stallet och den var magisk i sin frodighet. Inne i grönskan byggde fåglar bo och där inne hängde nyckeln till huset. De grövsta stammarna var tjocka som underarmar och på hösten när den blommade brummade det av spyflugor runt den.
Så praktfull lär den aldrig bli här i Värmland, men den påminner mig om Nissatjäll, och det är gott nog.”

grävprojekt

22 maj.
”😱 typ.
Eller nej, snarare:
😱😱😱😱😱
Detta är entrén till min trädgård, den jag av så många skäl kallar Dårskapens. Den gigantiska jordhögen har jag grävt upp och forslat dit för hand. Den innehåller fin jord med glaskross i. Den innehåller igenslammat grus. Den innehåller lera. Under den ligger ett tjockt lager jordblandad makadam.
En veritabel mardröm, som var och en som har arbetat med en spade förstår.
Nu har jag hur som helst fått en offert på att gräva upp och forsla bort allt detta elände. Det är inte gratis. Verkligen inte. Men jag är desperat. Nu väntar jag bara på besked om när grävarsnubben har tid. Håll tummarna för mig. Håll tummarna hårt för att han hinner hit före sommaren.”

tomatlådor

23 maj. ”Tomatsäsongen har inletts!”

23 maj. ”Genom att flytta en monsterstor stjärnflocka fick så mina kap från @helena.karlanda plats i den givna hostarabatten. Längst fram på scenen: Hosta ’Northern Exposure’.”

24 maj. ”Ogräs jag inte rensar bort.”

smultron

25 maj. ”I fjol bad jag om tips om en bra, ätbar marktäckare under vinbärsbuskarna och en hel drös sa ”Sätt smultron!” – och jag satte smulton.
Snart började jag undra vad det var för monster jag hade släppt loss, för sällan hade jag sett sådan växtkraft. De formligen exploderade där i rabatten. Men det blommade inte. Dyster tänkte jag att det nog är för näringsrikt där. Plantorna satsar på tillväxt istället för på bär.
Men tji fick jag! Nu badar rabatten i blommor och jag ser fram emot en formidabel smultronbonanza.”

tovsippa

25 maj. ”Fint att mötas av det här gänget när en kommer hem efter en kontorsbunden arbetsdag.”

tovsippa

26 maj. ”Kryper runt i rabatten och inser att tovsippan är fasligt grann underifrån också.”

dysosma

26 maj. ”Jag har aldrig köpt en så dyr perenn som denna men jag blev dårad och då var det inget att göra.
Det är ett sköldfotblad – Dysosma ’Kaleidoscope’ (tidigare Podophyllum).”

myskmadra

27 maj. ”Det är som en hemlig trädgård där mellan häckarna och myskmadran skimrar så fint i den gröna lövskuggan.
Just därför passade jag idag på att köpa fem krukor till på Hemträdgårdens dag i Forshaga. Snart ska all jord i den här hemligheten vara dold under ett myskmadretäcke.”

fotblad

28 maj. ”Fotbladet som jag köpte på en växtmarknad för fem år sedan har satt riktig fart. Fint det!”

såskjulsprojekt

28 maj. ”Allt är inte rara blommor i Dårskapens trädgård. Lite svettdrivande plintgjutning en måndagskväll måste också till.
Någon gång i framtiden ska dessa plintar hålla upp ett tak som ska täcka ett planteringsbord. Där ska jag stå och skola om sådder medan stilla vårregn driver in från Vänern. (Jäklar, håller på att bli naturlyriker av bara farten.)”

trädgårdsirirs

29 maj. ”Morgonens iakttagelse:
Den fådda och mycket livskraftiga trädgårdsirisen slår tydligen ut nattetid. När jag gjorde sista rundan vid tiotiden igår kväll hade en blomma slagit ut. Vid sju hade ett tiotal till gjort den sällskap.”

allium

29 maj. ”Jag stämmer in i kören: Allt blommar samtidigt! Jag hinner inte med!
(Och det trots att jag är i trädgården från det att jag kommer hem till dess jag störtar i säng.)”

29 maj. ”Har investerat i en bevattningspump för att slippa tvinga alla jag känner att passa växthus. Mycket spänd på resultatet.
Köpt hos @wexthuset.”

kameleontbusken

30 maj. ”Kameleontbusken har ju hemskt rara små blommor. En nyhet, men nu vet jag det! (Och lägger ännu en blomning till listan över chockmonsterblomningen maj 2018.)”

miss bateman

31 maj. ”Visionen: Miss Bateman omsluter körsbärsträdets stam med vitrosa flor.
Verkligheten: En brun tråd sträcker sig upp längs stammen och placerar fyra blommor inne i trädkronans grönska. (Fick ta till telet för att plåta dem.)
Kontentan: Det är tungt att vara visionär.”

31 maj. ”En kombination som alltid funkar. Träjon 💚 hosta typ.”

Ps Detta inlägg publicerades i februari 2019 för att få rätt publiceringstid för kronologins skull.