Kategorier
Trädgården

Häckfunderingar

I frustration över det där bergeländet under jord gick jag ut på en längre promenad genom grannskapet och glodde på staketlösningar. Men jag vill inte ha staket. Staket är trist. Möjligen håller ett staket grannungarna borta från trädgården, men i övrigt ger ett staket inget insynsskydd, ingen riktig rumskänsla.
Någonstans i början av vandringen kom jag dock att tänka på klättervildvin. Kanske är det svaret på min fråga eftersom de kan planeras där det finns djup jord och sedan växa dit jorden är tunn. Jag såg till och med ett par ställen som hade klättervildvin som häck, men ingen av dem var riktigt bra för min trädgård.
Det blev till att googla och givetvis finns det exempel. Här är ett där vinet klättrar på ett gunnebostängsel. Här ett annat exempel. I korta drag tycks det vara en bra lösning och vinet är både härdigt och ganska anspråkslöst.
Någonstans under googlingen kom jag att tänka på att bokharabinda vore ett annat alternativ. Hos Slottsträdgårdsmästaren fann jag fina bilder även om ingen av dem visar en regelrätt häck. I forumet på odla.nu fann jag den här korta tråden om bokharabinda som häck och insåg att den kan vara något för mig, men med den vetskapen att den växer vansinnigt snabbt och att den just därför måste hållas efter. Härdigheten, zon III, är också ett litet aber. Trädgårdsväxter.com hävdar dock här att den är frosttålig och gillar fukt.

Så, antingen klättervildvin eller bokharabinda.
Då uppstår så klart nästa fråga: Vilket stängsel/staket. Nätstängsel är ju inte kul på något sätt.