Kategorier
Trädgården

Goda snigelnyheter

Till slut fick jag ägna huset lite omtanke och låta trädgården stå tillbaka ett tag. Men en god nyhet måste in på bloggen.

I senaste numret av Hemträdgården går det att läsa en liten artikel om att leopardsnigeln (aka pantersnigeln) jagar spansk skogssnigel. Det har länge funnits tankar om att den förra äter den senare, i alla fall dess ägg. Tre anställda på Naturhistorisk Riksmuseum i Oslo bestämde sig för att genomföra hyggligt metodiska test och satte samman de två snigelarterna i terrarier och observerade deras beteenden. Det visade sig att leopardsniglarna reagerade på spansk skogssnigels slemspår, förföljde och attackerade dem.

Vad detta betyder i praktiken framgår inte, men tills det kommer resultat som motbevisar tesen att leopardsnigeln jagar den spanska skogssnigeln kommer jag gulla med alla leopardsniglar jag ser på tomten.

De tre norrmännens lilla rapport finns här. (Eftersom jag inte litar på att den länken lever särskilt länge har jag lagt den som en snigelnyhet på min serverplats också.) För att vara en rapport är den sällsynt rolig att läsa på grund av livfulla beskrivningar av kampen mellan de två arterna.