Växthusbänk

En arbets- och plantbänk i växthuset

I fjol svämmade växthusets golv över av krukor. Eftersom det ändå inte gick att göra något annat i trädgården – det råder ju istid ute – snodde jag ihop en bänk.

Det finns en målkonflikt här. Å en sidan behöver jag en bänk som både kan fungera som arbetsbränk och som plantbänk. Å andra sidan vill jag kunna ha mer högväxande plantor på denna sida växthuset.

Lösningen: En bänk med urtagbara sektioner.

Med den idén i huvudet och ett par nödvändiga mått (höjd och längd) fristajlade jag ihop en bänk utifrån materialet jag fastnade för. Och det var panel med måtten 21×95 millimeter. Bredden fick bli fyra brädor bred med en centimeters springa. När bänkytan var klar kapade jag den i fyra delar – och där har vi alltså sektionerna. På detta sätt blir det enkelt att lyfta ur en sektion och placera en kruka under bänken. Tänk en grukplanta, till exempel. Den kan växa upp till taket utan problem.

Nu kanske du undrar över färgvalet och det gör du rätt i. Jag hade bara tänkt olja in träet men när jag trog första penseldraget – typiskt nog på framsidan – insåg jag att oljan var pigmenterad. I teak. Jag oljade hela ramen, men det såg för märkligt ut med en teakmöbel i växthuset så jag köpte en ny olja, denna gång grundligt svartpigmenterad. Därför är ramen svart. Själva arbetsytan oljade jag in med linolja. Det får duga!

Växthusbänk