rabatt

Det stora rycket – inlägget som dröjde

[Det här inlägget har legat halvskrivet som utkast länge nu. Det är helt enkelt vår och då är det inte lätt att hinna blogga.]

Lite som ketchupeffekt, fast på ett bra sätt. Så känns det. Jag har skakat och skakat på flaskan och så kom till slut en massa på en gång.

Avenbokshäck

Hos Kalenius beställde jag 50 barrotade avenboksplantor. För att komma igång snabbt tog jag 100–120 centimeter höga plantor. Otålig som jag är blev jag ganska besviken när jag insåg att jag hade fått 80–100-plantor. Men eftersom jag ändå skulle tappa en säsong så satte jag dem.

De bildar en förlängning av den första häcken och går parallellt med garagegaveln. Där ska den skapa en sorts trädgårdsfarstu för cyklar. Häcken delar sig och en del vinklar av in mot garaget. En öppning mitt emot växthuset skapar en axel genom köksträdgården. Den andra delen går i en flack båge ner mot kaffegrottans södra ände.

Bokhäck

Vallen framför kaffegrottan har jag krönt med den låga bokhäck. Sammanlagt 39 plantor, också de köpta från Kalenius fast utan strul, fick plats. Jag satte dem tätare än avenboksplantorna eftersom det ska bli en smal och låg häck.

Tanken med häcken är att förstärka känslan av att sitta nedsänkt. Eftersom det inte gick att gräva ner uteplatsen en bit, som jag först tänkte, är detta förhoppningsvis en bra nödlösning.

Äppelträd

Framför den båge som avenbokshäcken bildar vid köksträdgården har jag satt ett äppelträd, Fantazja, som Jonas Grund på Stolpens Trädgård rekommenderade. Han sa att det kan ta några år innan det börjar blomma så jag får hålla tummarna att det inte är segt som Åkerö. Runt äppelträdet har jag satt de svarta vinbär som jag för några år sedan fick av en vän. De stod helt fel tidigare: sandigt i skugga. Nu står de soligt i lerjord. Eftersom det finns en massa bar jord och jag inte visste vad jag skulle göra med den slängde jag ut en fråga på Instagram. Smultron, svarade de flesta. Och eftersom jag råkade ha ett bra gäng smultronplantor satte jag dem där.

Ginnalalönnen

Första året med trädgård köpte jag en ginnalalönn på Kroppkärrs växtmarknad men eftersom den inte hade någon plats lät jag den bo i kruka. Och där har den stått sedan dess. Så till slut har den fått ett hem. Vid ingången till gräsmattan behövdes det något mitt emot det japanska körsbärsträdet, så nu står det där. Jag ser redan höstfärgerna framför mig.

Magnolia

Mellan ginnalalönnen och hybridmagnolian fanns en lucka som behövde fyllas av något högre. När jag var på Stolpens Trädgård härom veckan såg jag i deras visningsträdgård en Magnolia ’Goldstar’ som ska vara en korsning mellan accuminata och stellata. Det var ett bart träd så det var växtsättet och grenverket jag fastnade för. Därför står en sådan nu i min trädgård.

Kopparhäggmispel

Vid slutet av rabatten framför kaffegrottan, mot grannen i norr, satte jag en kopparhäggmispel som jag köpte hos Träslövs Trädgård i Halland på väg till Skåne.

Hylle

Lite längre fram i samma rabatt satte jag en hylle (fläder) som jag köpte på Kalenius. För mitt inre ser jag att den är en riktigt maffig hyllebuske redan om någon år.

Perenner

På Göteborgs botaniska trädgård köpte jag tre ormbunkar: kron-kungsbräken (Osmunda claytoniana), svansbräken (Dryopteris wallchiana) och svärdsbräken (Polystichum munitum). Dem har jag planterat u det skuggiga hörnet mot vägen, framför skuggliljesamlingen.

På växtmarknaden i Forshaga köpte jag vit skogsaster (Eurybia divaricata), malört (Artemisia absinthium) och en skugglilja (Tricyrtis) av okänd art.

På Nordiska trädgårdar köpte jag två skuggliljor: ’Yellow Sunrise’ (Tricyrtis latifolia ’Yellow Sunrise’) som tyvärr tycks ha strukit med i påskfrosten och ’Adbane’ (Tricyrtis ’Adbane’). De sattes tillsammans med min första skugglilja. Där köpte jag också en laddning av höstanemonen ’Andrea Atkinson’ (Anemone x hybrida ’Andrea Atkinson’ ).

Eftersom rabatterna framför kaffegrottan har ett vitt tema och jag vill att de ska hänga ihop köpte jag ett gäng vit stäppsalvia (Salvia nemorosa ’Schneehügel’) som jag har satt på var sida ingången till kaffegrottan.
På höger sida sett utifrån satte jag några vita solhattar (Echinacea purpurea ’Alba’). Där finns numer också malörten i en grupp.
Bakom kopparhäggmispeln petade jag ner två myskmadra (Galium odoratum) med tanken att de ska växa till sig så att jag kan dela och sprida dem.

Vid ett besök på Horsabäcks perenner under en isande kall och regnig påskafton köpte jag jättetåtel ’Karl Foerster’ (Molinia arundinacea ’Karl Foerster’), vit hässleklocka (Campanula latifolia) och höstflox ’David’ (Phlox paniculata ’David’). Alla dessa vitblommiga inköp finns nu i den vänstra rabatten framför kaffegrottan.