Kategorier
Trädgården

Det stora problemet

Redan när jag köpte trädgården var jag klar över att vatten blir stående framför huset. Men självklart var det bara en sorts abstrakt förståelse. Nu, efter flera dagars strilande, är förståelsen konkret så det räcker. Det har bildats en mindre sjö alldeles framför verandan och ordet sjö är nästan inte en överdrift. Tyvärr.
Det stora problemet är att det inte går att leda bort vattnet. När huset söder om mitt hus byggdes blockerades den naturliga dräneringen och det skulle vara en alltför stor och dyr insats att dränera ut till vägen – om det ens är möjligt med tanke på berggrunden.
Att en stor del av trädgården förvandlas till ett träsk på hösten är så klart döden för det mesta som växer där. Det blev ju bland annat tujornas slut. Och det kommer nog att döda det mesta jag planterar där.
Jag har sökt efter lösningar och hoppats att det skulle kunna gå att dränera rakt ner genom leran men förmodligen kommer jag istället stöta på grundvattnet där.
Det ser ut som att jag kommer att få gräva mig en regnrabatt, eller vad det kan tänkas heta. Och det är ju ganska bråttom också om jag vill plantera träd och buskar i den här delen av trädgården.
Dags att börja tänka, alltså.