Rådjursätna tulpaner

Chili kan fungera mot rådjur – men icke

Edit: NEJ. Följande blogginlägg var en fåfäng förhoppning och inget annat. Jag penslade tulpanerna en andra gång och morgonen efter hade något tuggat ner nästan alla de gamla.

Skräp också.

Det empiriska underlaget är klent och de osäkra parametrarna många – men chili kan kanske eventuellt möjligen fungera mot rådjur!

När jag i går morse tog en inspektionsrunda hade det hänt: rådjuren hade ätit tulpanblad. Tyvärr var det mest en grupp småblommiga tulpaner som for illa, och eftersom de inte ingick i mitt antirådjursexperiment var det lite synd. Jag hade helt enkelt glömt bort dem.

Men det visade sig att rådjuren hade låtit bli alla de chilisprejade växterna och hittat de osprejade, de som var en sorts referensyta.

Nu hade jag använt en chilisås från Brasilien och den vill jag gärna ha på maten. Jag sökte runt efter recept och fastnade för att använda olja – dels eftersom capsaicin är fettlösligt, dels eftersom medlet inte lika snabbs sköljs av växterna när det regnar. Chilin (’Knoghall’, så klart) hettades upp i oljan och när den hade svalnat gick jag ett varv i trädgården och penslade tulpaner och krokusar.

Någonstans får jag vara realist. Rådjur är anpassningsbara och bara för att ett rådjur skyr chili är det alls inte säkert att nästa gör det. Och det kan ha varit slumpen som gjorde att de sprejade klarade sig och de osprejade åts upp.

Detta får bli steg två i antirådjursexperimentet. Om några år kanske jag kan vara säkrare.