Kategorier
Trädgården

Återvinningsprojekt ”Växthus” klart

Så står det slutligen på plats, växthuset som inte fanns med i planerna. Jag är tagen – och nöjd.

För två månader sedan hade jag helt andra trädgårdsplaner för denna vår. Inte minst skulle jag dränera framför huset, ett brutalt stort gräv- och anläggningsarbete. Men efter frågan från en i grannskapet rullade istället ett annat och väl så omfattande arbete igång.

Hemforslingen

Som jag beskriver här var det allt annat än enkelt att plocka ner växthuset.

Demontering av växthuset

Rutorna var fastlimmade på stommen med silikon och jag har efter denna dag en helt ny respekt för detta material. Rutorna satt som berget och åtskilliga gick sönder när vi försökte få ner dem. Men med hjälp av två kamrater lyckades det.

Växthusflytt

Och med ytterligare lite inringd muskelkraft bars stommen över till min trädgård.

Placeringen

Jag var helt övertygad om att detta skulle vara ett provisorium i väntan på att jag bygger mitt drömväxthus. Därför kunde jag inte placera det där jag först hade tänkt mig det för då hade det ju stått i vägen när det riktiga växthusbygget skulle dra igång. Snabbt landade jag i att det skulle stå där köksträdgården står idag.

Växthusprojektet

Och eftersom jorden i odlingslådorna efter tre års odlande är alltför bra för att slarvas bort påbörjade jag ett femtonspel där jag lyfte ut jorden och la den på presenningar för att sedan ställa lådan åt sidan i väntan på en ny plats.

Växthusprojektet

Grunden

Först var jag inne på att använda jordskruv som grund. Det skulle vara enkelt och det handlade ju ändå om ett provisorium. När jag hade plockat ihop inköpen i webbshopen fick slutsumman mig att baxna. Så det blev gjutna plintar istället och en besparing på över 4 000 kronor. Å andra sidan ledde det till en massa tungt extraarbete.

Växthusprojektet

Och eftersom det fortfarande var ett provisorium tyckte jag att det var en bra idé att använda den överblivna jorden till att plana ut marken med så att växthuset skulle få ett golv. Sedan regnade det en massa, jorden blev mjuk och jag fick snällt gräva bort den igen.

Växthusprojektet

Med det stora dräningsprojektet framför huset i minne beställde jag ett fullt lass – 15 ton – makadam och byggde med hjälp av sten som låg under verandan en plattform. Underst la jag i god ordning markduk. Provisoriet började alltmer likna en permanent lösning.

Växthusprojektet

Som golv använde jag betongplattor med dansk sjösten – med sjöstenen vänd nedåt – och plattor jag köpte av en kamrat. Med ett enkelt lyft stod sedan stommen på plats.

Växthusprojektet

Och så snöade det. Men bilden visar också hur odlingslådorna placerades. Förhoppningen är att även de inre ska få lite mer solljus.

Glasrutorna

Växthusprojektet

En del rutor var trasiga redan från början, andra gick sönder under nedplockningen och ytterligare en del gick sönder när jag satte upp dem igen. I höstas fick jag en stor laddning fönsterrutor av några kamrater och nu kom de väl till pass. Jag kunde plocka ut innerrutorna ur dem och skära till dem så att de passade växthuset.

Växthusprojektet

En mängd småsår blev det, men det var det värt.

Grunden

Nu är växthus på plintar ett dragigt växthus.

Växthusprojektet

Utrymmet mellan plintarna måste tätas samtidigt som man måste ta hänsyn till att marken rör sig. Lösningen blev två brädor om lott, en som skruvades fast i ramen och en som står på marken. I vinter får jag veta om jag tänkte rätt. Tänkte jag fel lär ett antal rutor ryka.

Firandet

Växthusprojektet

Så till slut var alla glas på plats, grunden monterad, plattorna utlagda och jag satte mig ned med en kall lättöl och firade.

Ps Det återstår en massa arbete innan köksträdgården runt växthuset är klart. Men det då.