magnoliablom

April 2018 – och då kom våren

Ett komma-ifatt-inlägg från april 2018.

tulpanskott

2 april. De första tulpanerna tittade upp där marken inte var frusen.

dräneringspump

Mitt stora anläggningsarbete stod under smältvatten. Jag fick ta till drastiska metoder. Och helt enkelt var det inte, för vattnet hade för sig att frysa i slangen till dräneringsbrunnen.

skottkärror

5 april. Till slut fick jag inse att skottkärran som följde med i köpet inte längre gick att använda. Hela den främre delen hade lossnat och hängde som en flärp. Jag köpte en ny och billig men det var en nitlott. Handtagen var för korta och hjulet satt för långt fram. Det slutade med att jag satte karet på det gamla underredet.

gegga

6 april. Arbetet med gångarna nedanför köksträdgården kunde återupptas. Helt enkelt var det dock inte. Under geggan låg tjälen, så jag fick liksom skrapa av geggan och sedan vänta tills ytterligare lite mer av tjälen tinade.

ull

7 april. Om tulpanskotten inte skyddas blir de ovillkorligt rådjursmat. Otvättad fårull är ett säkert kort. Medan alla andra mer eller mindre fantasirika metoder misslyckas funkar fårull år efter år.

krokusar

10 april och mina bokmässekrokusar har slagit ut.

stensöta

11 april. ”Döende i influensa vacklade jag ut i trädgården för att ta farväl av den. Men så såg jag den lilla stensötan från min uppväxts Skåne och tänkte att jag får försöka hålla i ett tag till.”

fler snödroppar

13 april. Specialsnödroppen Galanthus nivalis ’Viridi-apice’ har kommit upp.

pärlhyacint

14 april. Det vackra ogräset pärlhyacint kommer också upp.

Scilla

16 april. Och så scillorna.

Anemone nemorosa 'Vestal'

17 april. Planterade ut vitsippan ’Vestal’ som jag köpte på trädgårdsmässan.

vallmo

18 april. Spred ut frön från en vallmo jag hade plockat på mig i Simrishamn i hopp om att den skulle ta sig. Det gjorde den inte.

liljebagge

18 april. Det finns inte en lilja inom synhåll, men denna liljebagge parkerade sig över dem.

körsbärskornell

20 april. Körsbärskornellen blommar och jag får vårfnatt.

kålplantor

20 april. De vintersådda kålplantorna kommer starkt.

vårbild

21 april. ”Okej, nu har jag dragit mig länge nog med fågelsång och i varmt morgonljus genom det öppna sovrumsfönstret. Det här väntar på mig. Upp och hoppa!”

bollviva

22 april. En bollviva tappade bort detta med stängel.

kungsängslilja

22 april. ”När jag fick tillgång till min trädgård för fem år sedan petade jag ner kungsängsliljor i en slänt full av pärlhyacint. Men kungsängsliljor vill ha det fuktigt och nu återstår bara en handfull. Till hösten är det jag som köper nya lökar – massor av lökar – och sätter i några rabatter som bör vara helt rätt för dem.”

magnolia leonard messel

24 april. Min magnolia ’Leonard Messel’ slog snabbt ut när värmen kom.

Finnskogens druva

24 april. Det svarta vinbäret Finnskogens druva fick året före en ny plats. Det uppskattade den.

brunnsprojektet

25 april. ”Herregud, så här ser ju detta extremgeggiga, supertunga och generellt sett vansinniga projekt inte alls märkvärdigt ut. Men det var det. Otroligt märkvärdigt! Och än är det inte färdigt. Med denna Dan Brownska cliff hanger lämnar jag detta åt er uppjagade fantasi för denna gång. Svaret kommer i nästa episod!”

bruten spade

27 april. En av trotjänarna checkade ut. Och den hade verkligen fått arbeta under våra fem år tillsamman.

pärlhyacinter

27 april. ”När jag kröp runt på alla fyra för att bända loss en stor sten råkade jag titta in under vinbärsbuskarna. Och så blev jag tvungen att hämta kameran.”

plantköp

28 april. ”Grävandet kunde faktiskt vänta så jag drog på trädgårdsdag i Tveta utanför Säffle. Ett alldeles lysande beslut! Jag fyndade järnet och fick säga hej till @helena.karlanda och @blomsus (himla trevligt!) i jordvärlden*. Detta blev det:
Hosta ’August Moon’
Hosta ’Northern Exposure’
Hosta fortunei ’Aureomarginata’
Rosenpion, Paeonia veitchii
Bergvallmo, Meconospis grandis
Sotakleja
Hosta ’Liberty’
Hosta ’King Size’
Snödroppar med historia
* Jordvärlden låter trevligare än köttvärlden, och i trädgårdssammanhang är det absolut mer relevant.”

magnoliablom

28 april. ”Det svalare vädret har bromsat explosionen och jag får chansen att njuta av magnoliablomningen lite längre. Och så blir jag inte lika svettig när jag gräver.”

okänd lök

29 april. ”Oops! I did it again. Jag har inte något som ens avlägset liknar ett minne av vad jag satte här i fjol. Men något satte jag, helt uppenbart. Flera stycken, dessutom.”

Ps Detta inlägg publicerades i februari 2019 för att få rätt publiceringstid för kronologins skull.