Kategorier
Trädgården

Äppelspaljé på gång

Nu var det så att jag måste vänta på leveransen från byggvarubutiken innan jag kan fortsätta med häckprojektet. Därför tillät jag mig själv att gräva för den kommande äppelspaljén. Fem kvadratmeter gräsmatta må vara lite men att dubbelgräva fem kvadratmeter är mördande. Två träd ska få plats. Hoppas jag. Trångt blir det, så jag måste hålla mig till B9-rot.

Platsen är inte utan problem. Det är köksträdgårdens lägsta punkt och vatten står ofta kvar länge. Ett äppelträd lär ganska snart dö drunkningsdöden där. För att lösa problemet ska jag göra en upphöjd bädd. Först hade jag någon idé om att återanvända betongplattorna som tidigare lång som en överväxt plattgång genom trädgården men till slut fick jag inse att plattorna knappast skulle ligga kvar på sina platser. Tjälen skulle bända ut dem och det skulle se bedrövligt ut. Det får bli klädselbrädor. Som kommer i samma beställning som häckprojektet. Senare alltså.

Krukor

Trots att jag var så fysiskt utmattad att jag vinglade efter grävningen kunde jag ju inte bara gå in. Det var alldeles för fint väder för det. Så jag grävde upp alla plantor som hade övervintrat i landen. Mullbärsskotten ser misstänkt torra ut, men resten tycks ha klarat sig. Någon vinter att tala om var det ju inte heller.

Lökknopp

Plantorna var täckta av ett tjockt täcke löv och när jag krafsade bort det fann jag denna sticka upp ur krukan med skogsklematis som jag fick av vänner i Skåne i somras. Tydligen fick jag med en lök också.

maskrosrot

Som om det inte räckte med arbete passade jag på att rensa ogräs i de land som inte var lövtäckta. I morotslandet fanns en massa maskrosor. För all del lätta att få upp, men de var välväxta.

tulpanmassaker

I fjol var jag förskonad men grannarna lät förstå att det var undantaget som bekräftade regeln. Och i år hann tulpanerna inte mer än kisa mot solen så var rådjuren där och tuggade ner dem. Knopparna är ännu i säkert förvar, men inte länge till. I veckan får det bli motdrag.