Kategorier
Trädgården

Pioner går visst att flytta

Det är en gammal sanning att pioner inte går att flytta, men första sommaren i Dårskapens trädgård flyttade jag tre rejäla ruggar som stod i vägen för köksträdgården. De var inte bara på fel ställe; de var också insnärjda i och överväxta av gullris. Något särskilt gjorde jag inte med dem. Jag lyfte upp dem och satte ner dem i en ny lika stor grop. Ingen köpejord, inget gödsel. 

Detta det andra året har de tagit sig rejält och de är nu kraftigare än plantan intill som har stått där länge. Det bådar gott inför nästa flytt.  

Kategorier
Trädgården

Jakt på röd bagge

Nog har jag hört om de röda liljebaggarna och allt elände de orsakar men jag har inte känt med berättarna, inte kunnat föreställa mig frustrationen.

Nu när liljorna som jag köpte tjogvis på trädgårdsmässan har kommit upp är också jag en av dem som indignerat nagelfar liljorna efter de skrikande små monstren. Och dödar dem.

Kategorier
Trädgården

Dödsdomen

Jag väntade och hoppades men idag såg jag detta. Min Mantet har fruktträdskräfta. Den måste bort. 

Kategorier
Trädgården

Sjukt träd

Min Mantet slokar som om den inte fick vatten. När jag tittade närmare såg jag att bladen tycks vara angripna. Något entydigt svar på vad det är har jag inte fått så jag avvaktar och ser vad som händer. Dör det så får jag tänka nytt. 

Sjukt äppelträd
Kategorier
Trädgården

Inneboende

Precis innan jag åkte iväg på min tvåveckorsfrånvaro byggde jag en holk och satte upp i ett av cypressliken. Några större förhoppningar att få någon inneboende hade jag inte – men inneboende fick jag.

Kategorier
Trädgården

Snabb belöning

I fjol reade en av handelsträdgårdarna ut en bunt buskar och jag snappade snabbt åt mig en stor häxal. Nu var det kanske inte så stort, detta exemplar, men det belönade mig med en fantastisk blomning redan såhär det första året.

Häxal
Kategorier
Trädgården

Rysk roulett för en trädgårdist

En kamrat i trädgårdssällskapet har tagit över en överväxt lott med perenner och eftersom hon ska odla grönsaker fick jag komma dit och förse mig. I ärlighetens namn minns jag inte riktigt vad jag tog men iris och studenten blev det i alla fall.

Det var rejält med ogräs i det jag tog med mig hem och eftersom jag ännu inte har kirskål och knölklocka var jag brutal när jag rensade materialet. Och det som blev över åkte tillsammans med jorden ner i soptunnan.

Ändå är det lite som rysk roulett för en trädgårdist.

Kategorier
Trädgården

Fårull och mördarsnigel – ett experiment

Ännu har de inte varit så många, mördarsniglarna, men de kommer. När jag fann en liten i morse passade jag på att göra ett improviserat experiment. En i trädgårdssällskapet hade hört att mördarsniglar inte kryper på otvättad fårull.

Jag placerade snigeln i en ring av otvättad fårull och pysslade sedan med annat i några minuter.

Sigelexperiment

När jag kollade igen befann den sig utanför ringen.

Okej, experimentet har väl en hel drös svagheter men jag hade så klart hoppats att snigeln skulle vara kvar inne i ringen när jag kollade igen. Nästa test får göras noggrannare.

Kategorier
Trädgården

En dömd spaljé

Det spaljerade päronet överraskade med blomning. Det hjälps inte. Det ska inte få vara kvar. Tanken var god men dels saknas grenar, dels blir det inte så maffigt som jag hade tänkt, dels står hela dess låda snett i förhållande till garaget. Spaljén blir nog en vinspaljé – om den alls ska vara kvar.

Hela experimentet får jag sätta upp på kontot för erfarenhetsbyggande, för att skönmåla ett misslyckat försök.

Kategorier
Trädgården

Efter frånvaro

Jag har varit tvungen att vara borta från min trädgård under två veckor och trots att det har varit kallt här i Sverige har det hänt en del.

De gamla tulpanerna i sydslänten missade jag det mesta av. Det var väntat.

poetnarciss
poetnarciss

Skulle jag ha missat poetnarcisserna skulle jag ha blivit  ledsnare. Efter att jag insåg hur gott de doftar har jag längtat efter dem.

Kommuntulpaner
Kommuntulpaner
Kommuntulpaner

Kommuntulpanerna blommar. Jag trodde att det bara var de mörkt vinröda, men de flesta var försedda med en gul kant. Vackra är de, hur som helst.

körsbärsblom

Körsbären var precis på väg att slå ut när jag åkte. Jag har kylan att tacka för att jag fick uppleva prakten i år också.

Gul tulpan

Alldeles intill stjärnmagnolian har jag under två år sett tulpanblad. Förmodligen har en lök följt med trädet. I år fick jag veta att det är en gul tulpan.