Trädgård, politik och television

Med bara någon dags mellanrum snubblade jag över två tv-inslag om trädgård och politik.

Först ut var BBC-serien British Gardens in Time och programmet om Stowe. Det är en fascinerande historia om hur Richard Temple använde sin trädgård – eftersom hans familj var vansinnigt rik var trädgården också vansinnigt stor – i sin kamp mot Englands första premiärminister. Samtidigt var hans trädgård även ett sätt att bryta inflytandet från hans personliga hatobjekt Frankrike när det kom till trädgårdar och parkanläggningar. Av bara farten och kanske bara som en bieffekt lade han grunden till den unika engelska trädgårdsstilen.

Idag trillade jag på en kortare SVT-inslag där George MacKay något osammanhängande förklarar att det dels är radikalt att odla i sin trädgård (han syftar nog främst på kolonilotter), dels är så att högerextremister fortfarande använder trädgården som ett ideologiskt slagträ. Lite småkul inslag, ändå, men i det närmaste obegripligt eftersom George MacKay inte presenteras. Sammanhanget hittar du här.

Texten och inslaget fick mig att fundera en stund på mina egna planer. Jag kan säga att jag inte har tänkt använda min trädgård till att manifestera politiska idéer eller ställningstaganden. Däremot kommer just politiska idéer och ställningstaganden att manifesteras i trädgården, på flera olika sätt. Ta bara valen att använda en handjagare och att inte använda Roundup.

Jag gillar tanken på en politisk trädgård ändå.