Två trädgårdar – av sisådär tusen

fridhemkinapark

Förra veckan slängde jag på Twitter ut en fråga om besöksvärda deltagare i Tusen Trädgårdar och fick ett napp som kändes bra. Det var bara det att Fridhems trädgård ligger i Klockrike – alltså hemskt långt från Värmland. Genom att finna att Bastedalens kinapark ligger på vägen till Klockrike hade jag i alla fall två trädgårdar att försvara en så lång körning med.

FRIDHEMS TRÄDGÅRD

En kamrat som kanske inte är jätteintresserad av trädgård följde med och efter att vi hade vimsat lite hittade vi till slut fram till Fridhems trädgård. Det är en privat trädgård som ägs av ett mycket entusiastiskt par. Mycket entusiastiskt, alltså.

Först: gångarna

Fridhem gång5

Fridhem stensättning

Fridhem gång8

Fridhem gång7

Fridhem gång2

Fridhem gång1

Det som fångade mig mest i Fridhems trädgård var gångarna och rummen. Min kamrat tyckte att det var plottrigt; jag älskade de tvära kasten.

En del av materialen som gångarna var gjorda av gränsade till dårskap. Som blankpolerad marmor. Det är egentligen inte klokt. Men där funkar det, om än med livet som insats när det regnar.

Andra gångar, som de med matt, vit marmor (tror jag), är i min smak. Eftersom vi inte var ensamma besökare kom jag inte för mig att fråga hur de hade gjort när de göt fast stenarna och plattorna för att frosten inte skulle förstöra allt första vintern.

Sedan: Pergolorna

Fridhem gång6

Fridhem pergola1

Fridhem gång5

Jag har inte en blek hur och när men jag vill ha en pergola i min trädgård. En? Nä, flera. De förstärker känslan av att gå från ett rum till ett annat. Och de låter en se lite, men bara lite, av det där rummet som står på tur.

 Slutligen: Växterna – och vattnet

Fridhem klematis

Fridhem perenner

Fridhem gång4

Fridhem kaktus

Fridhem damm o funkia

Fridhem stenparti

Fridhem damm1

 

Fridhem kobrakalla

Det finns stora partier med samlarväxter, som rododendron, och samlandet är inget som intresserar mig. En växt ska fylla en plats – den ska inte vara en bedrift. Men det är jag det.

Med den reservationen sagd kan jag bara att hylla Fridhems trädgård för hur de blandar vanliga trädgårdsarter med rara arter och använder dem för att bygga rummen och för att överraska. Gillar det skarpt.

Ps Tyngda grenar

Fridhem stentyngd2

Fridhem stentyngt1

Att få en brutalt uppstammad idegran att behagfullt böja sina grenar utåt kräver tyngd.

 

BASTEDALENS KINAPARK

Under återtåget besökte vi Bastedalens kinapark. I någon av mina trädgårdsböcker finns det ett helt kapitel om denna märkligt placerade park och jag såg verkligen fram emot den. Tänk ändå, en park i ett gammalt kalkbrott.

kinapark damm4

kinapark tempelhund2

kinapark tempelhund1

kinapark vattenfall2

kinapark kinesisk sekvoja

kinapark vattenfall1

kinapark damm3

kinapark damm2

kinapark damm1

kinapark paviljong

kinapark manchurisk valnöt

kinapark klätterhortensia

kinapark katsura

kinapark buddha

kinapark robinia

kinapark funkia

 

Och visst, det var en upplevelse att besöka parken. Den är som en gigantisk ugnsform av berg och miljön mellan stenväggarna är speciell. Här finns katsura, bambu, kinesisk sekvoja, blommande robinia, vatten med dammrudor, näckrosor.

Och ändå kunde jag inte låta bli att bli lite besviken. Parken finns inte där för växternas skull. Den finns där av andliga skäl. Åtminstone förstod jag det så. Parken används till retreater och andra andliga övningar och planteringarna är underordnade dessa. Kanske är själva grundsyftet med kinesiska parker också det – jag vet inte – men för mig var detta ett bortslarvat tillfälle.

Synd.