tjolöholms slott pion

Tjolöholms slott – en trädgård med potential

Redan tidigt hade jag bestämt mig för att 2018 skulle bli trädgårdssemestrandets år. När vänner bjöd med mig till ett hyrt hus på södra Själland i Danmark hängde jag på. Medan de familjessemestrade på dagarna besökte jag trädgårdar.

Men redan på vägen ner började trädgårdsresan och först ut var Tjolöholm slott.

tjolöholms slott 1

Som skåning krävs det en del för att ett slott ska imponera på mig. Det går ju tretton på dussinet där nere. Men Tjolöholms slott är inte så pinkigt, inte utsidan i alla fall (in hann jag inte). Så är jag också ganska förtjust i arts and crafts-rörelsen som.

tjolöholms slott 2

 

tjolöholms slott 4

tjolöholms slott 5

tjolöholms slott 6

 

tjolöholms slott 9

Detaljerna kring historien har jag inte men själva trädgården har fått stå tillbaka under flera år. Först ganska nyligen har energin riktats mot utomhusmiljön – så en överväldigande trädgårdsupplevelse är det inte. Inte än.

Går det annat än att älska denna uteplats? Allt är rätt.
Går det annat än att älska denna uteplats? Allt är rätt.

Men det som finns är förtjusande och det krävs inte några mängder fantasi för att se vartåt denna anläggning är på väg. Särskilt fastnade jag för de olika ytorna intill huset. På entrésidan – som nog egentligen är baksidan – fann jag en liten gräsmatta omgiven av stenläggning och rabatter, flankerad av ett torn. Ja, ett torn.

tjolöholms slott 3

På framsidan, närmast gömt i ett hörn, trillade jag över en kruksamling som fick det att värka i hjärtat. Eller ja … i habegäret.

tjolöholms slott 8
Enligt en infotalva som jag dumt nog inte plåtade är dessa krukor specialtillverkade åt Tjolöholms slott.

Ps För den som vill utforska själv: Tjolöholms slott