En tur på Österlen

Av en ingivelse tog jag igår en sväng till Simrishamn. Den omedelbara anledningen var att jag ville se Apotekarens Trädgård, men det blev några till.

Simrishamn

IMG_8066

Stockrosor

Stockrosor

Ett bestående minne av Simrishamn: stockrosor. De fanns i stenläggningen på i stort sett alla de gamla gatorna. Jag kunde inte räkna ut hur de gör för att ha dem där, om det räcker med att så frön i springorna eller om de förodlar dem.

Innesluten trädgård

Min egen trädgård ska bli innesluten och skyddad för insyn. I Simrishamn är nästan alla trädgårdar slutna och insynsskyddade. Och för mig som nyfiken var det frustrerande. Men nej, inte nog för att få mig att ändra mig. Folk får väl göra som jag gjorde: lyfta kameran på raka armar och ta bilder över murar och häckar.

Blåregn

Egentligen är det smått deprimerande att vandra runt i en stad i södra Skåne. Klimatet är så oförskämt milt. I en trädgård såg jag ett fikonträd fullt av frukt (inte fotoläge) och överallt klättrade blåregn på fasaderna. Det här exemplaret gick dock utanpå allt annat jag såg den dagen.

Hängalm

Hängalm

På en gata några kvarter från centrum fann jag denna hängalm (Ulmus glabra) – och gillade.

Buxbomshäck

Men inte alla trädgårdar var slutna. Buxbomshäckar är inte riktigt min grej men denna var ändå värd att lägga märke till.

Apotekarns Trädgård

Apotekarens Trädgård

Apotekarens Trädgård

Apotekarens Trädgård

Apotekarns Trädgård var det som fick mig att ge efter för impulsen att köra tvärs över Skåne en regnig och ruggig julidag utan sommarkänsla. Trädgården är liten och gör sig kanske inte bäst i slutet av juli. Men det var mysigt och jag åt en sanslöst god pizza. Och så fastnade jag för en snurr för regnvatten.

Norra koloniområdet

Norra koloniområdet

Norra koloniområdet

Innan jag lämnade Simrishamn gick jag en sväng på Norra koloniområdet. Kanske var jag fortfarande i matkoma för jag kunde inte uppbåda någon större entusiasm.

Maria Ekberg Trädgård & Keramik

Maria Ekberg Trädgård & Keramik

Maria Ekbergs Keramik & Trädgård

Maria Keramik & Trädgård i Hammenhög var första trädgårdsbesöket utanför Simrishamn. Vi pratade trädgård, rosfärger och rostigt järn. Här rosenbönor på en konstruktion av armeringsjärn och ett kattempel i vardande. Hon rekommenderade också Gamla Bryggeriet i Smedstorp.

Gamla Bryggeriet

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Gamla Bryggeriet i Smedstorp drivs av konstsmeden Per Baker och trädgården är en liten pärla. Ordet ”liten” ska tas bokstavligt.

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Strax innanför entrén ligger en liten damm som med en liten bäck är ihopkopplad med en ännu mindre damm med en fontän. Perennerna står tätt tätt.

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Till höger om entrén, under en stor lönn, ligger en stensatt uteplats.

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Och efter den en gräsmatta med sanslöst tätt gräs och en klätterställning för en storblommig klematis. Konstsmeden avslöjar sig i arrangemang i gräsmattan.

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Flera av perennrabatterna är uppbyggda av sten men i och med att gräsmattan verkligen består av gräsmattegräs (och inte av ogräs som i min trädgård) tycks det inte bli några problem.

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Och i en av de upphöjda rabatterna en minutiöst klippt buske (buxbom, tror jag).

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Det finns inget annat än att bli förtjust över en bänklösning som denna.

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Ur grodperspektivet ger de upphöjda rabatterna djungelkänsla. Och ja, jag har varit i riktig djungel.

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Den slutna trädgården är förtjusande – när jag får komma in genom porten.

Gamla Bryggeriet i Smedstorp

Och så håller han på att bygga sig ett växthus på murad grund…

Tågarps Trädgård

hosta tardiana

En handelsträdgård hann jag också med: Tågarps Trädgård. Det är en sympatisk  verksamhet med intressanta växter (många buskar och träd) och humana priser. Hade min trädgård legat på Österlen hade jag varit stamkund där. Istället fick jag nöja mig med att köpa en praktfull funkia (Hosta tardiana ’June’). Att den dessutom är rejält tjockbladig borde göra att den klarar av snigelangreppen bättre än de tunnbladiga jag har.